-60%

Współczesna kuchnia dawnych Kresów

Special Price 19,90 zł   Normalna cena 49,90 zł Oszczędzasz 30 zł
Najniższa cena z 30 dni: 24,90 zł
Dostępność: W magazynie
Więcej informacji
ISBN 978-83-7864-591-7
Numer katalogowy 645917
Wymiary 170 x 240 mm
Okładka twarda
Ilość stron 208

Kresy to nie tylko historia, legenda, nostalgia. Kresy to także kuchnia - kusząca, pachnąca, pełna niezwykłych aromatów i oryginalnych smaków. Od Wilna do Bakczysaraju rozciąga się wielki obszar kulinarnej swojskości i egzotyki. Pełno tu dań bardziej lub mniej znanych, które - przygotowane według receptur zaskakujących zderzeniem tradycji i nowoczesności - odkrywają przed nami nieznane dotąd smakowe wrażenia. To wyjątkowy zbiór unikalnych przepisów czerpiących pełnymi garściami z kuchni wielu ludów, narodów i kultur, których mieszanka stanowiła o niepowtarzalnej specyfice Kresów.

"Potrawy, które proponuję, są gotowane współcześnie, dostosowane do teraźniejszych sprzętów kuchennych, a podane w przepisach produkty bez trudu kupimy w pobliskim sklepie tub zbierzemy we własnym ogródku (…) Gwarantuję, że każde danie zostało przygotowane przeze mnie osobiście i szczerze dzielę się sprawdzonymi przepisami. Gdziekolwiek jesteście: w Polsce, na Litwie, Białorusi czy Ukrainie, gotujmy wspólnie, bo najskuteczniejszą dyplomacją między sąsiadami jest dyplomacja kulinarna."

(od Autora)

Patronat medialny książki:

TVP2 - logo

Echo katolickie Tygodnik regionalny

Kresy24.pl - logo

Zajrzyj do książki:

Zobacz program Pytanie na Śniadanie w TVP2, w którym omawiana jest książka, zaś Autor przygotowuje potrawy w niej opisane:

Książka Współczesna kuchnia dawnych Kresów w Pytaniu na Śniadanie

"Jak smakują Kresy" - autor, Mykoła Mańko i Jędrzej Majka w rozmowie z Anną Kluz-Łoś. Posłuchaj na stonie Radia Kraków:

Książka Współczesna kuchnia dawnych Kresów w Radio Kraków

Jędrzej Majka o książce Mykoły Mańko „Współczesna kuchnia dawnych Kresów” w audycji Radia Podlasie:

Inni klienci kupili również