ISBN | 978-83-7864-591-7 |
---|---|
Numer katalogowy | 645917 |
Wymiary | 170 x 240 mm |
Okładka | twarda |
Ilość stron | 208 |
Kresy to nie tylko historia, legenda, nostalgia. Kresy to także kuchnia - kusząca, pachnąca, pełna niezwykłych aromatów i oryginalnych smaków. Od Wilna do Bakczysaraju rozciąga się wielki obszar kulinarnej swojskości i egzotyki. Pełno tu dań bardziej lub mniej znanych, które - przygotowane według receptur zaskakujących zderzeniem tradycji i nowoczesności - odkrywają przed nami nieznane dotąd smakowe wrażenia. To wyjątkowy zbiór unikalnych przepisów czerpiących pełnymi garściami z kuchni wielu ludów, narodów i kultur, których mieszanka stanowiła o niepowtarzalnej specyfice Kresów.
"Potrawy, które proponuję, są gotowane współcześnie, dostosowane do teraźniejszych sprzętów kuchennych, a podane w przepisach produkty bez trudu kupimy w pobliskim sklepie tub zbierzemy we własnym ogródku (…) Gwarantuję, że każde danie zostało przygotowane przeze mnie osobiście i szczerze dzielę się sprawdzonymi przepisami. Gdziekolwiek jesteście: w Polsce, na Litwie, Białorusi czy Ukrainie, gotujmy wspólnie, bo najskuteczniejszą dyplomacją między sąsiadami jest dyplomacja kulinarna."
(od Autora)
Patronat medialny książki:
Zajrzyj do książki:
Zobacz program Pytanie na Śniadanie w TVP2, w którym omawiana jest książka, zaś Autor przygotowuje potrawy w niej opisane:
"Jak smakują Kresy" - autor, Mykoła Mańko i Jędrzej Majka w rozmowie z Anną Kluz-Łoś. Posłuchaj na stonie Radia Kraków:
Jędrzej Majka o książce Mykoły Mańko „Współczesna kuchnia dawnych Kresów” w audycji Radia Podlasie: