Numer katalogowy | 100117 |
---|
Miód zwany „papieskim" lub „królewskim”. Pochodzi głównie ze spadzi drzew iglastych i liściastych, rosy miodowej wytwarzanej przez zboża, trawy i drzewa owocowe, nektaru z kwiatów maliny leśnej, kruszyny, jeżyny i dzikich kwiatów runa leśnego.
Miód wzmacnia serce, ma działanie grzybobójcze i bakteriobójcze, zwalcza gronkowce i paciorkowce, wspomaga leczenie stawów, układu moczowego, chorób górnych dróg oddechowych, wątroby, wrzodów żołądka, przeziębień, podnosi odporność, przyspiesza gojenie ran, obniża ciśnienie, hamuje procesy miażdżycowe, koi nerwy, działa nasennie, pobudza pracę mózgu. Ponadto miód zawiera duże ilości mikroelementów: potasu, chloru, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, molibdenu, manganu i kobaltu, oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwasu foliowego, pantotenowego i biotyny.
Miód św. Ambrożego warto wprowadzić do codziennej diety!