-50%

Kuchnia postna. Domowy wyrób

Special Price 19,90 zł   Normalna cena 39,90 zł Oszczędzasz 20 zł
Najniższa cena z 30 dni: 19,90 zł
Dostępność: Brak w magazynie
Więcej informacji
Podtytuł W tradycji katolickiej, w prawosławiu oraz propozycje inspirowane kuchnią judaizmu i islamu
ISBN 978-83-61060-70-3
Numer katalogowy 060703
Wymiary 175 x 245 mm
Okładka twarda
Ilość stron 287

Książka, którą proponuję jest wyjątkowa, ponieważ nie ogranicza się jedynie do naszej tradycji kulinarnej. Zadałam sobie wiele trudu aby obok postnego żuru, czerwonego barszczu z uszkami, zupy grzybowej z łazankami, ruskiej i ukraińskiej uchy, pierogów z kapustą, z kaszą gryczaną, zaproponować dania, które odświeżą naszą tradycję i wzbogacą asortyment postnych dań. Kuchnia żydowska proponuje wiele dla smakoszy przestrzegających kanonu postu katolickiego i tak podanie knyszy z kaszą gryczaną i grzybami (podawane w czasie żydowskiego święta Chanuka), czy ryby pieczonej w liściach winogron, pierogów z ziemniakami, i wielu innych, które znajdziecie w tej książce, będzie miłą odmianą. To nie wszystko, post to przede wszystkim nakładanie ograniczeń jakościowych i ilościowych.

Ćwiczmy charakter a jednocześnie poszerzajmy swoją wiedzę kulinarną. Podanie arabskich placuszków z grochu - falafel, gulaszu z soczewicy i jarzyn, sałatki ze smażonych bakłażanów, marokańskiej ryby smażonej, chleba pita ze szpinakiem nie jest przecież grzechem jeśli te pyszne potrawy będziemy spożywać z umiarem. Wielki post to czas w którym na naszych stołach zagoszczą: włoska brunchetta, pizze, a wśród nich pizza z łososiem na ziołowym cieście, tarty, czuszka bjurek, jachnija z oliwkami, fasolada, dorsz po grecku, hiszpańska en blanko lub francuskie quiche i wiele, wiele innych.

Książka ta nie jest zbiorem przepisów, które należy bezwzględnie stosować w okresie postu. Jest raczej zbiorem propozycji na urozmaicenie naszej tradycyjnej kuchni. Dlatego, przedstawiając dania postne w prawosławiu oraz moje inspiracje kuchnią judaizmu i islamu proszę o uwzględnienie faktu, iż książka skierowana jest przede wszystkim do amatorów kuchni, a nie jest wskazówką dla ortodoksyjnego przestrzegania kanonu.

Eleonora Trojan