EAN | 9788380212022 |
---|---|
ISBN | 978-83-8021-202-2 |
Numer katalogowy | 212022 |
Wymiary | 160 x 220 mm |
Okładka | miękka |
Ilość stron | 256 |
Rok wydania | 2017 |
W odwiecznym dążeniu człowieka do wydłużania życia, pragnieniu, które często nie pociąga za sobą konkretnych działań i jeszcze bardziej konkretnych zaniechań, tym czego brakuje najbardziej jest wiedza. Czytelna, jasna, pokazująca to, co nam sprzyja, jak i to, co nas zaburza. Po tysiącach lat wielkiego pragnienia, abyśmy wreszcie przestali być głodni, gonitwach z lukami i dzidami za dzikim zwierzem oraz modlitwach o deszcz i łagodne zimy, ludzkość osiągnęła to, co było tylko marzeniem - przestaliśmy być głodni, otacza nas morze jedzenia i ocean żywnościowej obfitości. Jednak dotychczasowe marzenie okazało się być także wielką pułapką - jedną z najpoważniejszych chorób współczesności jest otyłość, a obżarstwo wpisano na listę kluczowych uzależnień behawioralnych. Mając róg żywnościowej obfitości potrzebujemy... diety, zrównoważonej, bogatej w to, co sprzyja naszemu zdrowiu.
Książka Mikołaja Choroszyńskiego trafia celnie w tę potrzebę i to oczekiwanie. Jest nie tylko profesjonalna z perspektywy naszej wiedzy o odżywianiu, zdrowym żywieniu, ale także porywająca i ciekawa, atrakcyjna, a jednocześnie przekonująca. Propozycje młodego autora - jak i co jeść - są osiągalne w przeciętnej polskiej rodzinie, a poprzez formułę książki dostarczają Czytelnikowi nie tylko kulinarnych przepisów, ale także (a może przede wszystkim) rzetelnej wiedzy o naszym zdrowiu, wpływie poszczególnych mikroelementów, witamin i komponentów na pracę całego organizmu człowieka. To wiedza, która - tak sądzę i życzę - zburzy wiele mitów i domowych przekonań.
Czytelnikom życzę podwójnie smacznego, gdyż lektura stanowi nie tylko ucztę kulinarną, ale i intelektualną.
dr hab. prof. ndzw. Mariusz Z. Jędrzejko
Centrum Profilaktyki Społecznej www.cps.edu.pl